Kontroll på krafta: For et felles politisk grunnlag i kraftpolitikken


To hovedmål:


Underpunkter som støtter opp om de to kraftpolitiske hovedmålene:

  1. Folkevalgt og demokratisk kontroll over vannkrafta, vindkrafta og strømprisene. Dette forplikter til målrettet arbeid for å sikre (i) nasjonal suverenitet over kraftressursene og (ii) forutsigbare og lavere strømpriser enn i våre naboland.
  2. Regjeringen og stortingsflertallet skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen overfor fornybar-direktivet i EUs fjerde energimarkedspakke.
  3. Kraftrettferdighet for sørvest: Frikoble prisområde NO2 i det norske kraftmarkedet fra Hansa-regionen i EUs energiunion.
  4. Regulering av krafteksporten for å holde prisene nede og unngå import av europeiske strømpriser. Avtalene om de to utenlandskablene til Tyskland og England skal reforhandles. Nye kabler til Danmark skal ikke bygges ut før et nytt og politisk styrt kraftsystem er etablert i Norge.
  5. Et nasjonalt prissystem skal sikre rimelig strøm for næringsliv og folk flest og internasjonal markedspris for krafteksport.
  6. Makspris på strøm (30-50 øre per kwh) basert på produksjonskostnader og påslag for både privatkunder og næringsliv.
  7. Storstilt satsing på tiltak som vil bidra til energiøkonomisering og energieffektivisering i det norske samfunnet.
  8. Eksisterende vannkraftanlegg skal opprustes og oppdrag skal gå til norsk industri.
  9. Strøm skal defineres som kritisk infrastruktur, ikke som en markedsvare. Etablering av et statlig foretak for kjøp og salg av strøm kan bidra til dette. Foretaket skal ha anledning til å kjøpe direkte fra produsenter og spotmarkedet, og tilby langsiktige og forutsigbare avtaler til forbrukerne.
  10. Bruken av kraftressursene våre skal reguleres og prioriteres. Forrang skal gis til industri, næringsliv og offentlig virksomhet som sikrer arbeidsplasser og verdiskaping i hele landet.